top of page

Konec arbitráží o ochraně investic mezi členskými státy EU?

Mezinárodní dvoustranné smlouvy o podpoře a ochraně investic neboli tzv. BITs. K čemu slouží? Jedná se o právní instrument, kterým se jednotlivé státy (včetně České republiky) snaží přilákat zahraniční investory do své země za účelem rozvoje ekonomiky. Tyto smlouvy jsou zpravidla uzavírány na bilaterální mezinárodní úrovni, tedy mimo režim práva Evropské unie. Příslušné smlouvy zakotvují např. závazek státu zajistit bezpečnost majetku zahraničního investora, závazek podporovat zahraniční investice a garantovat určité zacházení nebo zákaz před vyvlastněním nebo jiným zásahem do vlastnického práva investora.

Není neobvyklou praxí, že spory z investic, jejímiž stranami jsou členský stát Evropské unie a zpravidla nadnárodní obchodní korporace, končí rozhodčím (arbitrážím) řízením. Proces rozhodčího řízení před příslušným rozhodčím soudem byl v minulosti považován za standardní a efektivní řešení vzniklého sporu o ochraně zahraničních investic. Postupem času však bylo možné vysledovat názor ze strany Evropské komise, že BITs jsou v rozporu s právem Evropské unie, a to konkrétně se zákazem diskriminace na základě státní příslušnosti. Všechny členské státy Evropské unie totiž nemají mezi sebou BITs vzájemně uzavřeny, a proto investice obchodních korporací určitých států nemusí být chráněny.

Zásadní posun, co se týče této problematiky, přinesl v nedávné době Soudní dvůr Evropské unie. Ten totiž v rámci položené předběžné otázky ve sporu Achmea B.V. versus Slovensko rozhodl, že řešení sporů z BITs před rozhodčími soudy není v souladu s unijním právem. Soudní dvůr Evropské unie spatřuje problém v tom, že v obecné rovině nemá pravomoc přezkoumávat a podávat výklad rozhodčích nálezů ve sporech o ochraně investic. Tím tak údajně nemůže zabezpečit efektivnost a řádné uplatňování unijního práva.

Předmětné rozhodnutí soudního dvora Evropské unie může mít zásadní dopady. Pakliže se v budoucnu budou rozhodčí soudy řídit tímto vysloveným názorem (byť nemusí), mohli by případně vyslovovat svoji nepříslušnost, i když ji BITs budou zakládat. Stejně tak připadá v úvahu rušení rozhodčích nálezů o ochraně investic soudy jednotlivých členských států Evropské unie. Otázkou je rovněž vykonatelnost již vydaných rozhodčích nálezů. Rozpor s unijním právem by mohl být argumentem pro odmítnutí výkonu rozhodčího nálezu.

Výše uvedené rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie zřejmě nebude mít za následek ukončení sporů o ochraně investic před rozhodčími orgány. Zásadním způsobem však zasáhlo do stávající praxe řešení sporů v rámci členských států Evropské Unie. Prozatím nezbývá, než další vývoj bedlivě a s očekáváním sledovat.



Štilec & Partners - Logo

Kontakt

ŠTILEC & PARTNERS

advokátní kancelář, s.r.o.

Slezská 949/32,

120 00 Praha 2 – Vinohrady

LinkedIn Logo ikona

+420 601 166 516 info@stilecpartners.cz

IČO:  06195385

Společnost vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C vložka 277304

 

Česká advokátní komora byla dne 5.2.2016 pověřena Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR mimosoudním řešením spotřebitelských sporů pro oblast sporů mezi advokátem a spotřebitelem ze Smluv o poskytování právních služeb (na základě zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů). Internetová stránka tohoto pověřeného subjektu je www.cak.cz.

© 2021 ŠTILEC & PARTNERS advokátní kancelář, s.r.o. | Všechna práva vyhrazena.

bottom of page